כשפותחים עסק אמיתי בעולם הממשי, אנחנו פחות או יותר יודעים למה לצפות ועל מה מדברים איתנו.
אבל כשהופכים ליזמי דיגיטל המילים הופכות למכשלה אמיתית! זה לא כל כך נעים כשכולם מזכירים ביטויים שלא שמעת בחיים, ועוד מדברים עליהם כאילו זה הדבר הכי ברור בעולם, שכל אחד מבין ויודע. מצד שני – חלק מהביטויים האלה אכן חשובים ונחוצים כדי לעשות את עבודת השיווק הדיגיטלי כמו שצריך.
אז מה עושים? פותחים מילון! אני עומדת להכניס לפוסט הזה את כל המילים והביטויים שאני מכירה. והי, אני ממש אשמח לקבל הערות עם מילים וביטויים ששכחתי!
CPC
ראשי תיבות של Cost Per Click שזה בעברית עלות פר הקלקה. בדיגיטל משלמים במקרים רבים על כל הקלקה – למשל, אני אשלם לגוגל כמה אגורות בכל פעם שגולש הקליק על מודעה שמובילה לאתר שלי…
CTA
ראשי תיבות של Call To Action. קריאה לפעולה זה קטע סופר מרכזי בדיגיטל, כי אנחנו תמיד רוצים להסביר לגולשים בדיוק מה הם צריכים לעשות, במשפט אחד קצר וקולע! בדיגיטל פוגשים את זה כל הזמן: הקליקו כאן, עקבו אחרי, שמרו את הפוסט…
CTR
ראשי תיבות של Click Through Rate. אחוז האנשים שהקליקו על הקישור, מתוך כל האנשים שנחשפו אליו.
ROI
ROI זה ראשי תיבות של Return On Investment – ובעברית החזר על השקעה, או כמה כסף הצלחתי להכניס ביחס לכסף שהוצאתי. בדיגיטל משתמשים בביטוי הזה בעיקר ביחס לכסף שאנחנו מוציאים על פרסום.
SEO
ראשי תיבות של Search Engine Optimization. הכוונה היא שאנחנו רוצים לעשות אופטימיזציה לאתר ולתכנים שלנו כדי להיות כמה שיותר ידידותיים למנועי חיפוש. פעם דיברו על SEO בעיקר בהקשר של קידום האתר בגוגל, אבל היום צריך לחשוב על SEO בכל מקום שבו אנחנו פועלים ברשת.
אבטחת SSL
אם תסתכלו על שורת הכתובת בדפדפן, תראו שליד ה-URL של האתר שלי מופיע ציור קטן של מנעול. הציור הזה אומר לך שהאתר מאובטח עם תעודת SSL. אנא, אל תשאלו אותי מה זה אומר – אני רק יודעת שזה תקן סטנדרטי והאתר שלך חייב אותו. מי שרוצה להרחיב צריך לבקר באתר של אינטרנט ישראל ולקרוא את המאמר המעולה הזה.
URL
הלינק, או הקישור לאתר שלך.
אורגני
אורגני בדיגיטל זה לא כמו גזר אורגני, אבל יש קשר! כי הרעיון בקידום אורגני זה שהוא קורה באופן טבעי. אז הכניסות שהגיעו אלי מגוגל? הן אורגניות, כי זה לא עלה לי כלום. האנשים שראו את הפוסט שלי ברשתות החברתיות בלי קידום ממומן? הגעתי אליהם באופן אורגני.
אחוז נטישה
נטישה, או באנגלית Bounce, מתרחשת כשמישהו עוזב את האתר שלך בלי לעבור מדף אחד לדף אחר. צריך לשים לב ליחס הנטישה – כמה אנשים נשארים באתר שלך ועושים פעולות ביחס לגולשים הנוטשים. אחוז נטישה גבוה אומר שמשהו לא עובד טוב. אולי האתר שלך לא מושך את האנשים הנכונים? אולי הוא לא מספיק ידידותי למשתמש?
אירוח
האתר לא יושב על המחשב שלך בבית. צריך לשכור שטח אחסון אצל חברת אירוח עם שרתים חזקים, כדי שהאתר ירוץ מהר ובאופן מאובטח.
בדיקת A/B
כלי הפרסום בדיגיטל מאפשרים לנו במקרים רבים לפצל את הקהל כדי לבדוק מה עובד טוב יותר. למשל, אני שולחת מייל לרשימת הדיוור – כמה גולשים יפתחו את המייל עם שורת נושא A וכמה יפתחו את המייל עם שורת נושא B? לבדיקות כאלה יש ערך רק אם הם מתבצעות על קהל גדול יחסית.
גוגל אדסנס
כבעלת אתר אני יכולה להציג מודעות מטעם גוגל באתר שלי, ובכל פעם שמישהו מקליק עליהן – אני אקבל מגוגל כמה אגורות. כדי לעשות את זה אני צריכה לפתוח חשבון באדסנס ולחבר אותו לאתר.
גוגל אדוורדס
כשרוצים לפרסם את האתר שלי באמצעות גוגל, צריך להתחבר לגוגל אדוורדס. בתוך המערכת הזו יש גם את כלי מחקר מילות המפתח של גוגל.
גוגל אנליטיקס
כלי הדוחות של גוגל, שמספר לך על כל מה שקורה מאחורי הקלעים באתר שלך בפרטי פרטים.
גוגל ביזנס
האינדקס של גוגל לעסקים. משתלם להירשם כי זה קל, פשוט ונותן לגוגל מידע על העסק שלך.
גוגל ווב מאסטר, או קונסולת החיפוש של גוגל
כלי של גוגל שמראה לך בדיוק באיזה שאלות וביטויי חיפוש האתר שלך עולה.
דיוור
מערכות הדיוור הדיגיטליות מאפשרות לי לאסוף רשימות של מנויים ולפנות אליהם במייל (וגם בסמס ובוואטסאפ). מכירות במייל נחשבות לדרך זולה ויעילה במיוחד לשיווק דיגיטלי.
דומיין
דומיין זה הקישור שמוביל לאתר שלך. בגדול צריך לשכור את הכתובת מאיזשהו רשם מוסמך, וצריך לחדש את הרישום אחת לתקופה.
דף נחיתה
דף נחיתה הוא דף שמנסה לגרום לגולש לבצע פעולה – למשל לקנות או לתת כתובת מייל. הדפים האלה נבנים לרוב כחלק מקמפיין שיווקי, והרעיון הוא לשלוח את הגולש כך ש'ינחת' בדף ממוקד מטרה ואפקטיבי.
הטמעה
לצד פוסטים ברשתות החברתיות וגם לצד סרטונים ביו-טיוב יש אפשרות שנקראת embed. בחירה באפשרות הזו תציג קוד html שאפשר להעתיק ולהטמיע באתר. לצורת ההצגה הזו יש שני יתרונות מרכזיים: הראשון הוא שהתוכן המוטמע לא מכביד על האתר ומאט אותו. והשני – אם יש כאן הפרה של זכויות יוצרים, היא לא התבצעה בתוך האתר שלי.
המרות
המרה מתרחשת כשגולש עושה משהו שרציתי שהוא יעשה. למשל, כשמישהו קונה ממני – זה המרה למכירה. כשמישהו נותן לי פרטי מייל – זה המרה להרשמה. אנחנו מודדים את אחוז ההמרה ביחס למספר החשיפות ומנסים לשפר אותו כל הזמן.
וורדפרס, וויקס
מערכות ההפעלה המוכרות ביותר לניהול והקמת אתרים. כשאיש מקצוע בונה לך אתר – הוא כנראה ישתמש בוורדפרס או בוויקס (ולא יתכנת אותו מאפס). למערכות האלה יש ממשק משתמש ידידותי, וזה אומר שבהחלט אפשר לנהל את האתר ולעדכן את התכנים בכוחות עצמך!
חשיפות
חשיפות זה ספירת גולגולות: כמה אנשים ראו את מה שפרסמתי. הרבה חשיפות זה נחמד, אבל כדי להשיג המרות צריך חשיפות מול הקהל הנכון.
טרגטינג
כשאני בוחרת בקהל יעד מסוים ויוצרת תכנים או מפרסמת במטרה להגיע אליו… אני בעצם מטרגטת (מהמילה target) את האנשים האלה במטרה להביא מכירות או הקלקות.
מגנט לידים
כבעלת עסק אני רוצה פרטי קשר של אנשים שיכולים להפוך ללקוחות. דרך טובה להשיג אותם זה להציע מתנה שדומה למוצרים שאני עומדת למכור, ולתת אותה תמורת הרשמה למערכת הדיוור. מתנה מהסוג הזה נקראת מגנט לידים (כי היא מושכת לידים, דה).
מטא-דאטה
מטא דאטה זה המידע שמספר לאלגוריתם מה בעצם קורה כאן. כשאנחנו ממלאים את שדות המטא-דאטה באופן מכוון ויזום, האלגוריתם יציג את המידע שאנחנו רוצים להראות, ויקבל את מילות המפתח המרכזיות שאנחנו רוצים להבליט.
מילות מפתח
מילים חשובות ומרכזיות שמסמנות לאלגוריתם מה אני בעצם עושה כאן. אם אני בוחרת במילות מפתח נכונות ובונה סביבן תוכן מעולה – אני אצליח לגרום לגוגל לאנדקס אותי לשאלות חיפוש שמעניינות אותי.
מיקום בגוגל
כשמישהו מחפש בגוגל צירוף מילים – גוגל יציג כך וכך תוצאות, בדרך כלל אלפי תוצאות ואפילו מיליונים. אם האתר שלך מופיע בעמוד הראשון ובמקומות הראשונים יש לך הרבה יותר סיכוי לקבל הקלקות.
מנהל העסקים של פייסבוק
אפשר לנהל את הפרסום בפייסבוק ובאינסטגרם ישירות מהחשבון שלך, אבל כשמתחילים להריץ קמפיינים רציניים – זה הזמן לעבור למנהל העסקים של פייסבוק שמציע אפשרויות הרבה יותר רחבות (ומבלבלות, אם להיות כנים).
'מעל הקיפול'
מונח שנשאר איתנו מהימים שבהם עיתוני נייר עדיין היו דבר שבאמת קורה. הכוונה היא לתוכן שמופיע מעל הקיפול בעיתון, התוכן הכי זמין והכי בולט עבור הקורא… ובדיוק באותו אופן, התוכן 'מעל הקיפול' באתר שלך זה התוכן שהגולש רואה לפני שהוא נאלץ להתחיל לגלול למטה.
משפך שיווקי
אז ככה. 1000 גולשים נכנסו לאתר. 100 מתוכם נכנסו לחנות. רק 30 הגיעו לדף התשלום… ורק 2 שלמו. כל האתרים עובדים בצורה הזו, כמו משפך שהולך ומצטמצם לקראת המכירה! לאף אתר אין 100% המרה.
סגמנטציה
אני עושה סגמנטציה כשאני מסמנת חלק מהקהל שלי באופן מסוים, ואז יכולה לפנות אליו בנפרד. למשל – כל האנשים שנרשמו לרשימת הדיוור שלי כדי לקבל מתנה מסוימת יקבלו מייל המשך ספציפי, וכל האחרים – לא.
סלאג
כשאנשים עוברים מדף לדף באתר שלי, מתווספת סיומת לכתובת של האתר. הסיומת הזו נקראת סלאג, וכדאי לתקן אותה לאנגלית. קישורים בעברית משתבשים כשמעתיקים אותם משורת הכתובת!
פאביקון (או אייקון אתר)
אפשר (וכדאי) לצרף פאביקון לאתר שלך. הפאביקון הוא אייקון ריבועי קטן שמוצג על לשונית הדפדפן, ונותן לאתר שלך גם זיהוי וויזואלי מעבר לשורת הכתובת והשם. בדרך כלל שמים בפאביקון את הלוגו, או איזושהי גירסה מצומצמת שלו.
פיקסל
קוד שאני שותלת ברקע של האתר כדי לאפשר לגוף כלשהו (למשל, פייסבוק) לעקוב אחרי הגולשים שלי ולדעת מה הם עושים באתר.
קהל חם / קהל קר
קהל חם זה קהל שכבר נתקל בי: ביקר באתר, עשה לייק לפוסט, עקב אחרי בפייסבוק… קהל קר זה קהל שלא שמע ממני כבר הרבה זמן, או בכלל לא מכיר אותי.
קהלים
קהלים בדיגיטל הם קבוצת גולשים מוגדרת ושמורה. אני יכולה, למשל, ליצור ולשמור קהל של אנשים עם מאפיינים דמוגרפיים ותחומי עניין מסויימים. פייסבוק יכול ליצור עבורי, למשל, קהל של כל האנשים שגילו מעורבות בדף שלי.
קהלים דומים
הקהל שלי קטן מדי? פרסמתי שוב ושוב ושחקתי אותו? אין בעיה. מערכות הפרסום החכמות יכולות לבנות עבורי קהלים של אנשים דומים.
קידום אורגני
קידום אורגני הוא הקידום שמתרחש באופן טבעי בזכות הפעולות שאני עושה בדיגיטל. כשאני מתקדמת באופן אורגני התכנים שלי מגיעים ליותר אנשים בלי ששילמתי על זה כסף.
קידום ממומן
קידום ממומן אומר שאני משלמת כסף כדי שיציגו אותי לגולשים חדשים. גוגל יציגו את המודעות שלי בדפי החיפוש עצמם וגם בכל מיני אתרים. פייסבוק יציגו את התכנים שלי באינסטגרם, בפייסבוק ואפילו במסנג'ר. יש עוד דרכים לעשות קידום ממומן, אבל הן פחות נפוצות.
קישורים נכנסים
כשאתר אחר כותב טקסט ומכניס לתוכו קישור שמוביל אל האתר שלי – קיבלתי קישור נכנס. זה טוב בגלל שזה מסמן לגוגל שיש לי אתר חזק ורציני.
קמפיין
כשאני נכנסת לפייסבוק או לגוגל ובונה מסע פרסום עם מודעות – זה נקרא קמפיין. במסע פרסום כזה בוחרים את הקהל שיראה את הקמפיין (למשל – כל האנשים שאוהבים את הדף שלי), מעצבים מודעה אחת או כמה מודעות, ומחליטים כמה כסף אנחנו מוכנים להוציא ולכמה זמן הקמפיין ירוץ.
רימקרקטינג
כמשתמשי דיגיטל אנחנו חווים את הקטע של הרימרקטינג כל הזמן. התעניינתי במנורה יפה לסלון? עכשיו המנורה הזו רודפת אחרי בכל אתר שאני מבקרת. כבעלת אתר אני יכולה לבקש מגוגל לרדוף אחרי כל מי שהתעניין במוצר שלי, בדיוק באותו אופן.
רספונסיביות
כולנו נהנים מהרספונסיביות כל הזמן… זו פשוט מילה יפה ליכולת של האתרים להתאים את עצמם למסך שאני משתמשת בו. האתר שלך חייב להיות רספונסיבי כדי שגם מי שניגש אליו מטאבלט או מטלפון נייד יוכל לגלוש בקלות ובנוחות.
שיווק באמצעות תוכן
שיווק באמצעות תוכן זה תהליך ארוך ומורכב שרק בסופו אנחנו רואים את המכירה. תוכן איכותי יכול להתקדם באופן אורגני, להביא לך כניסות ועוקבים – ובסופו של דבר גם מכירות מאנשים שכבר מכירים אותך וסומכים עליך.
שיווק דחיפה/משיכה
שיווק משיכה זה שיווק פסיבי – התכנים נמצאים שם, החנות נמצאת שם, והגולש פשוט נכנס ומבצע רכישה כי הוא נמשך למוצר המהמם שלי. שיווק בדחיפה מתרחש כשאני מפרסמת, פונה ללקוחות ודוחפת את המכירה.
שיווק שותפים
זה עובד ככה: אני מספרת לכם על חופשה נהדרת במלונות ישרוטל. הקלקתם על הקישור ורכשתם חופשה? אני מקבלת נתח קטן מהמכירה. כל בעל אתר יכול להצטרף לתוכניות של שיווק שותפים ולנסות להכניס כך כסף.
תוכן ירוק עד
תוכן ירוק עד הוא תוכן שלא מתיישן, שתמיד יהיה רלוונטי עבור קהל היעד שלך. תכנים מהסוג הזה הם טובים במיוחד כי הם עולים בגוגל עוד ועוד, ותמיד נוכל לקדם אותם ולפרסם אותם מחדש.