היום נדבר על מיתוג.
ההגדרה של מיתוג די חמקמקה, אז בואו נצא לדרך עם הדוגמה של Apple, מותג שמעורר רגשות חזקים. יש את האנשים שקונים רק אפל, עומדים בתור ועפים על כל מוצר חדש. מולם, יש את כל האנשים שמרגישים שכל הקטע הוא רק פוזה, ושמכורי אפל בעצם משלמים הרבה יותר על שום דבר. התגובות הקיצוניות האלה לא נוצרות במקרה, זו תוצאה ישירה ומחושבת של עבודת מיתוג שנעשתה על ידי אנשי המקצוע הכי טובים בעולם.
במילים אחרות, עבודת המיתוג של אפל הפכה את המוצרים שלה למאד קלים לזיהוי, בידלה אותם מהמתחרים וגרמה לאנשים לפתח מערכת יחסים רגשית עם המותג.
ומה זה אומר ת'כלס, לגבי עסק דיגיטלי קטן?
התשובה מורכבת. בגדול, כדאי להגיע לאיש מקצוע מהמם שיעזור לך להגדיר מה העסק אמור לשדר, ואיך מתרגמים את זה למילים הנכונות ולעיצוב הנכון. אבל לעסק קטן, עם תקציב מצומצם, קשה להגיע לאנשים מקצוע מעולים. כך שבפוסט הזה אני רוצה שנעבור על הצעדים שיעזרו לך לצאת לדרך בכוחות עצמך… וכל האנרגיה והמאמץ שנשקיע כרגע ישתלמו בגדול, כי תמיד אפשר לעשות מיתוג מחדש כשהעסק יותר אפוי, מגובש ורווחי.
לוח השראה
הדרך הכי מעשית ומגניבה להתחיל לחשוב על המיתוג שלך היא יצירה של לוח השראה. הוא יכול להיות דיגיטלי, אבל אני מעדיפה לוח ממשי ופיזי. לוח השראה מוצלח יוצר מעין תמונה מנטלית של העסק – הווייב שהוא משדר, הערכים שמתחברים אליו, הלקוחות שהוא מנסה למשוך.
ומה נשים על הלוח? בואו נדבר על זה.
מתחילים עם המילים
החלק הכי קשה זו ההתנעה. זה הרגע להיות טיפה רוחניקיים, וליצור באופן חופשי רשימה של מילים שעושות לך את זה (בהקשר העסקי). זה לגמרי בסדר פשוט לזרוק מילים שנשמעות לך נכון, אפילו בלי להבין בדיוק למה.
הנה כמה מילים לדוגמה, רק כדי להתניע:
העצמה, חוש הומור, כיף, רצינות, מקצוענות, אותנטיות, תמיכה, נדיבות, כנות, הוגנות, יושרה, ישירות, תעוזה, איזון, בריאות, שלמות, ביטחון, משפחתיות, יוקרה, איכות, קיימות…
בקיצור, מטלת המיתוג הראשונה היא לבחור לעצמך לפחות 5 מילים (לא יותר מ-15) ולהדביק אותן על לוח ההשראה. המילים האלה צריכות לשבת לך יפה בראש, וללוות אותך בכל פעילות עסקית.
ממשיכים לתמונות
פתחנו לוח השראה, בואו נוסיף לו גם השראה עיצובית. בוחרים ומדביקים תמונות יפות, צבעים מעניינים, צילומי מסך של אתרים ועיצובים של מותגים אהובים. זה סבבה להתרחק מהנישה שלך וממה שהעסק שלך עושה… אחר כך אפשר למצוא את הדרך למשוך את ההשראות האלה לתוך העולם העסקי שלך.
אחרי שהצמדת את כל התמונות והעיצובים ללוח ההשראה, צריך לשים לב למכנים המשותפים. סביר להניח שיש איזשהו קו סגנוני מאחד, ואם לא – כנראה שהחומרים מפוזרים מדי ונרצה לסנן אותם קצת. בשורה התחתונה צריך לקפוץ לעין איזשהו סגנון עיצובי ברור (למשל – מינימליסטי, נשי, רשמי, עדכני, רטרו, פסיכדלי, מסורתי, עתיק, ירוק). הרעיון הוא לבחור קו שיעזור לך בבחירת צבעים, לוגו, עיצוב אתר, תמונות, תבניות גרפיות.
מתקדמים אל השם
שם זה אולי הדבר הכי חשוב בעסק שלך, המילה הראשונה שכולם רואים. שם מוצלח יצלצל טוב, יעורר אסוציאציה חיובית ויישב יפה על המילים שכתבנו למעלה. מהצד השני, לא כדאי להיכנס לשיתוק סביב הנקודה הזו. אפשר להיכנס כאן להתלבטות אינסופית, אבל אני עדיין לא שמעתי על מישהו שהחליט לוותר על רכישה כי שם העסק לא מצא חן בעיניו.
בכל מקרה, בגדול, יש לך שלוש אפשרויות:
- השם שלך – זה מתאים למי ששואף להיות להיות דמות סמכות, הפנים של המותג.
- משהו תיאורי או אסוציאטיבי שמתקשר לעולמות התוכן שלך (דוגמה טובה: פלאפון).
- מילה אקראית או אפילו מומצאת. אורנג', אפל, גוגל, פייסבוק… פשוט בוחרים מילה שמצלצלת טוב ומדביקים אותה אל המותג שלך.
אבל לפני שניפרד מנושא השם, יש עוד צעד שצריך לעשות. תמיד כדאי לחפש את השם בגוגל ולראות מה עולה. אם יש המון אתרים נורא פופולריים סביב השם שבחרת, ייקח לשם של העסק שלך המון זמן לעלות גבוה בגוגל (אם זה בכלל יקרה)… נקודה למחשבה.
בוחרים צבעים
העניין של צבעי המותג נשמע מסובך ובאמת אפשר להיכנס כאן לסרטים בלי סוף ובלי תכלית. אני מצאתי שהדרך הכי טובה היא למצוא ברשת תמונה ממש-ממש יפה ומתאימה לפריטים ששמנו בלוח ההשראה. את התמונה הזו מעלים לכלי שיוצר פלטת צבעים (הנה קישור לכלי של קנבה). הפלטה שניצור בעזרת התמונה היא נקודת התחלה מצוינת לפלטת הצבעים שלך. את הצבע הכי חזק ומוצלח לוקחים בתור הצבע המרכזי של המותג, ואז בוחרים עוד כמה צבעים משלימים ויפים.
רגע, אבל מה עושים עם הצבעים האלה?
פשוט משתדלים להשתמש בהם כמה שיותר: בלוגו, בהגדרות האתר (לצביעת הכותרות, למשל)… בעיצובים שמכינים בקנבה וכשבוחרים תמונות וגרפיקה. שימוש עקבי בפלטת צבעים יעזור למותג שלך להיות יותר מזוהה וויזואלית.
מי שלא מגיע מעולמות העיצוב אולי לא יודע (כמו שאני לא ידעתי) שלכל צבע יש מספר אחד יחיד ומיוחד שמציין את הגוון הספציפי. כשיוצרים את פלטת הצבעים צריך לרשום את המספרים, ובכל פעם שבוחרים צבע חוזרים אל הרשימה. כדי להוסיף בלבול על צער יש שתי מערכות מקבילות של מספור צבעים (Hex ו- RGB). אבל זה לא ביגי, יש המון כלים שמאפשרים להמיר את קוד ה-hex לקוד ה-RGB, ולהיפך.
מעצבים לוגו
היום אפשר לעצב לוגו בחינם או במחירים זעומים באתרים שונים ברשת. אני די מאוהבת בקנבה (צרו לעצמכם לוגו בקישור הזה, קורס למתחילים בקישור הזה). כשבוחרים לוגו צריך לחשוב על המילים ועל התמונות ששמנו בלוח ההשראה ולראות שהדברים מתיישבים יפה.
כדאי לזכור שלוגו מאיזו רשת עיצובית גנרית לעולם לא יהיה מוצלח כמו לוגו שאיש מקצוע (מעולה) יצר מאפס, במיוחד עבורך. מצד שני… גם כאן לא כדאי להיכנס לסרטים. תמיד אפשר לחזור אל הלוגו ולהשיק קמפיין של מיתוג מחדש. אבל דווקא בהתחלה, כשהתקציב נמוך והכל עדיין דינמי – לגיטימי ללכת על לוגו חינמי וזמני.
בוחרים פונטים
ועכשיו פונטים. כשזה מגיע לפונטים, היצירתיות שלך צריכה לעצור! פונטים מפונפנים וייחודיים עובדים מעולה בכותרות, לוגואים וחומרים פרסומיים. אבל האתר שלך רוצה פונט מסך מוכר ומקובל, בצבע כהה על רקע בהיר. בכלל, בכל פעם שאנחנו מפיצים (בדיגיטל או בדפוס) טקסט באורך של יותר מפסקה – נרצה לבחור בפונט מוכר ונוח לקריאה.
אחרי שבחרנו פונט או שניים, כדאי לדבוק בהם, בעיקר בחומרים הוויזואליים שאנחנו מייצרים. זה חלק מהדברים שעוזרים לאנשים לזהות את המותג בנגיעה אחת.
טוב, הפוסט הזה יכול להימשך עוד ועוד… אבל נראה לי ששמתי כאן את כל מה שצריך כדי לצאת לדרך ממותגת ברגל ימין.