שיתוף פעולה בדיגיטל, ממש כמו בחיים, קורה כששני גורמים עובדים ביחד כדי להפיק תועלת כלשהי לשני הצדדים. ומה התועלות שאנחנו מחפשים לקבל בדיגיטל? הן בדרך כלל קשורות לקידום האתר או לבנייה של קהילה חזקה ואיכותית.
מה יוצא לך משיתופי פעולה?
- גולשים חדשים (ואיכותיים) באתר.
- עוקבים חדשים ברשתות החברתיות.
- גוגל אוהב קישורים נכנסים מאתרים חזקים ורלוונטיים.
- גם האלגוריתם ברשתות החברתיות אוהב לראות אזכורים ותיוגים.
- דרך מעולה לבנות רשת קשרים עם עמיתים.
- סימון המותג שלך כמקור סמכות – כשקולגה רציני ממליץ עלייך זה לא כמו סתם מישהו.
תיאום ציפיות
בשיתופי פעולה קצת לא נעים לבוא בדרישות. הרי בסך הכל, יש פה איזושהי עסקה של רצון טוב, בלי שכסף מחליף ידיים. ובכל זאת – שני הצדדים אמורים לצאת משיתוף הפעולה כשהם מרוצים ולא מרגישים מנוצלים או מאוכזבים. שיתוף פעולה שתוכנן היטב ונבנה היטב גם יפיק יותר תוצאות לשני הצדדים.
הרמה הגבוהה ביותר של שיתוף פעולה היא הדדיות מוחלטת. אני מספרת עלייך בבלוג שלי – ואת מספרת עלי בבלוג שלך. אני שמה קישור לאתר שלך – ואת לשלי. את אותו הדבר נעשה ברשתות החברתיות – לאינסטגרם יש אפילו כלי לפרסום פוסטים משותפים.
איך להשיג שיתופי פעולה
קולגות חזקים
הבלוגרית הנחמדה שיש לה מאות אלפי עוקבים. הבחור המקסים והמצחיק שחולק טיפים בפייסבוק… אין שום דבר שמונע ממך לפנות אליהם ולהציע שיתופי פעולה. הרי גם הם התחילו ממש כמוך! אבל כדאי להגיד כאן ועכשיו – ככל שאושיית הרשת חזקה יותר, כך פוחתים הסיכויים לקבל תשובה נחמדה או שיתוף פעולה. ואת זה אני אומרת בלי שיפוטיות – האנשים האלה מקבלים המון פניות, וזה לא פשוט להיות נחמדים ונגישים לכולם.
קולגות בנקודה דומה
בסך הכל, טבעי וסביר לייצר משוואה מאוזנת, כי כך שני הצדדים מרוויחים באותה מידה. אם יש לך מאה עוקבים יש לך פחות מה להציע – ויותר הגיוני לפנות למישהו שנמצא בנקודה דומה.
חשבונות שלא קשורים לנישה שלך
זה נשמע נחמד, לא? אני עוסקת בבישול, אבל כרגע פגשתי מישהי שמדברת על טיולים. למה שאני לא אשתף איתה פעולה? הרי בקהילה שלה בטח יש כמה חובבי בישול. זה נשמע הגיוני, אבל זה לא בהכרח עומד לעבוד. אנחנו עלולים לבלבל את האלגוריתם וגם את העוקבים האנושיים שלנו.
מתנות לסקירה
אם פיתחתי מוצר למטבח, טבעי מאד שאני אציע לבלוגרים חזקים מעולמות הבישול להתנסות בו ולחוות דעה. גם כאן – בלוגרים חזקים במיוחד כנראה לא ישתפו פעולה, הם מקבלים מספיק הצעות בתשלום. אבל בלוגרים בינוניים ומטה ישמחו לקבל מתנה רלוונטית ובעצם לקדם את המוצר שלי מול העוקבים שלהם.
שיתוף פעולה בקבוצה
לפעמים קבוצה של יוצרי תוכן בונים שרשרת המלצות או סדרת פוסטים שבה חשבון ממליץ על חשבון או בלוג ממליץ על בלוג. אם מצליחים להרים משהו כזה, וכל חברי הקבוצה באמת משקיעים ומעורבים – זה יכול להיות מגניב. צריך לוודא שכולם פונים פחות או יותר לאותה נישה, ושברור מאד מה צריך לעשות כדי להשתתף בתוכנית הזו.
גופי תוכן גדולים
אם במקרה יצרת פיסת תוכן מהממת במיוחד – אפשר לפנות לגופי תוכן חזקים כמו מאקו או וואלה או Ynet ולנסות להשיג פרסום. מצד אחד – הגופים האלה לא נגישים ולא יעשו לך חיים קלים. מהצד השני – הם תמיד מחפשים תכנים איכותיים, במיוחד אם זה בחינם! בשלבים הראשונים, כשהאתר או הבלוג שלך מאד לא מוכרים, קישור נכנס חזק מאתר גדול כמו ‘הארץ’ יכול לקדם אותך מהר – במיוחד אם הוא ישיג לך הרבה כניסות.
אבל בואי נשים פה כמה הסתייגויות – לתת תוכן במתנה פעם או פעמיים זה אחלה. להפוך את זה להרגל קבוע? זה כבר לזלזל בעבודה הקשה שלך. וגם – חיוני שהם יקשרו לאתר שלך או לחשבונות שלך ברשתות… צריך להתעקש על התמורה הקטנה הזו. והסתייגות אחרונה וחשובה – אין מה להיעלב אם העורכים מתעלמים ממך ולא עונים לך (או אפילו עונים לא יפה). במקום זה, אפשר לרחם עליהם, כי הם עובדים במקום שבו זה תקין ולגיטימי להיות לא נחמדים.
איך מבקשים שיתוף פעולה?
התנאי הראשון הוא לפנות אך ורק לאנשים שאנחנו מעריכים באמת! שיתופי פעולה הם סוג של יחסים אישיים, וכימיה אישית היא מרכיב חשוב.
התנאי השני הוא לחשוב בכנות וברצינות על מה שיוצא לגורם השני משיתוף הפעולה איתך. אם אני פונה למישהי שיש לה פי אלף יותר עוקבים, החשיפה אצלי לא יכולה לעזור לה. אבל אולי אני מכירה מישהו שיכול לעזור לה ולתווך ביניהם? אולי אני יכולה לספר לה על רגע אישי ומרגש שקרה לי בזכות התכנים שלה? אולי יש לי דרך לפגוש אותה אישית? צריך לבנות כאן מערכת יחסים, בסבלנות ובאדיבות – וזה עומד לקחת זמן. מן הסתם, קל הרבה יותר לבנות מערכות יחסים כאלה עם קולגות שנמצאים בשלב דומה לשלך.
שיתופי פעולה שלא עובדים
חשוב לזכור ששיתופי פעולה לא אמורים להוביל לסכסוכים ולמתיחות – זה בדיוק ההיפך ממה שאנחנו מנסים לעשות כאן! תמיד צריך לכבד את הזמן והאנרגיה שקיבלנו, אפילו אם התוצאה מאכזבת. לא כדאי לקחת ללב, כי בדיגיטל קארמה זה דבר אמיתי! אנשים אדיבים, נדיבים ופתוחים תמיד ישיגו יותר.