בואו נתחיל בהתחלה.
לשיווק דיגיטלי יש מטרה אחת ויחידה:
להביא מכירות.
אל תתנו לאנשים לבלבל אתכם עם כל מיני מונחים לא מוכרים: כל הדרכים צריכות להוביל לעוד כסף בכיס. אז נכון שהדרך מ'אפס נוכחות דיגיטלית' ל'כסף בכיס' היא די מפותלת… אבל בשורה התחתונה התהליך מבוסס על היגיון בריא ועל שכל ישר.
למה צריך שיווק דיגיטלי
תעזבו את הפוסט הזה ותסתכלו סביבכם. מה כולם עושים? כל הסיכויים שהם מסתכלים בסמארטפון.
הם כבר שם – אבל העסק שלכם עדיין לא!
וזה אומר את כל מה שצריך לדעת: כל אמצעי השיווק המסורתיים (שלטי חוצות, פרסום בעיתונים, ברושורים…) הולכים ומתכלים. אנחנו חייבים לפגוש את הלקוחות במקום שבו הם נמצאים – וזה אומר דיגיטל. בשביל עסק קטן אלה חדשות טובות! זה מאפשר לנו להגיע ליותר אנשים, ביותר מקומות ובפחות כסף.
החנות שלך
אם כל הלקוחות שלך נמצאים בדיגיטל – זה אומר שצריכה להיות לך חנות אונליין. האפשרות הכבדה (אבל הנכונה) היא הקמת חנות על דומיין משלך. זה יותר הוצאה ומאמץ בהתחלה, אבל לטווח הארוך זה ישתלם גם מבחינת ההתבססות מול גוגל וגם מבחינה פיננסית.
אפשרות קלה יותר היא לבחור פלטפורמה קיימת, ופשוט להתארח. למשל אצל שופיפיי, או אטסי, או מרמלדה. על קלות ההקמה נשלם בכך שהפלטפורמה המארחת תיקח לנו עמלות מכל מכירה ומכירה. יש גם חברות שפשוט יבקשו תשלום חודשי קשיח, אבל אנחנו מדברים כאן לרוב על כמה מאות שקלים בחודש.
ולבסוף – יש את האפשרות הכי קלה, פשוטה ומהירה: אם כבר יש לך מערכת סליקה או מערכת דיוור אלקטרוני, כנראה שאפשר להקים בעזרתן דפי נחיתה למכירה. זו דרך אפקטיבית להשיג מכירות סביב מבצע, השקה או קידום של מוצר בודד.
איך משיגים לקוחות?
אחרי שדאגנו לחנות צריך להתחיל לדאוג לשלב הבא. איך גורמים לאנשים לבקר בה?
פרסום PPC
גם לגוגל וגם לפייסבוק/אינסטגרם יש כלי פרסום עוצמתיים. הרעיון הוא לעצב מודעה מושכת ולאפיין קהל יעד (לפי מאפיינים דמוגרפיים ו/או תחומי עניין). אחרי שנעשה את עבודת ההכנה פייסבוק או גוגל יציגו את המודעה לאנשים מקהל היעד שיצרנו. בכל פעם שמישהו יקליק על המודעה – אנחנו נשלם קצת כסף. השיטה הזו נקראת Pay Per Click, או PPC.
פרסום דרך משפיענים
כשאומרים את המילה משפיענים קופצים לראש סלבריטאים. כמובן, ככל שהמשפיען מפורסם יותר הוא לוקח יותר כסף! כך שזו לא ממש אפשרות ריאלית לעסק קטן. אבל יש עוד סוג של משפיענים: יוצרי תוכן שמתמקדים בנישה מאד מסוימת. אם תמצאו בלוגר קטן עם כמה אלפי עוקבים ותגרמו לו להמליץ על המוצר שלכם – אתם בכיוון הנכון. בהנחה שהבלוגר מתמקד בנישה רלוונטית לעסק, נגיע לקהל סופר-רלוונטי בדרך סופר-אמינה.
לידים
תנו לאנשים מתנה קטנה תמורת כתובת המייל שלהם (או מספר הטלפון). חשוב לבנות את המתנה הזו בחוכמה, כך שהיא תמשוך אנשים שיכולים להפוך ללקוחות שלך. רשימת לידים זה נכס שיווקי ותיק ומוכר, ואפשר למצוא כל מיני דרכים יצירתיות כדי לגרום לאנשים האלה להפוך ללקוחות.
הרעיון הזה טיפה מורכב, אז הנה פוסט שיעשה לכם סדר.
מדיה חברתית
מדיה חברתית זה עולם מוצף שקשה לבלוט בו! הרעיון הוא להשיג פוסט אחד מוצלח שיתפוס יפה, ופוסט כזה הוא בדרך כלל לא פרסומת. צריך ליצור משהו שאנשים מפיקים ממנו תועלת (טיפ מנצח, סרטון מצחיק, הדרכה מועילה… כאלה). מן הסתם, הפוסט חייב להיות קשור לנישה שהעסק פועל בה כדי שהוא ימשוך את האנשים הנכונים. אחרי שזיהינו פוסט שהצליח יפה – נוכל לקדם אותו בתשלום ולהשיג עוקבים.
האם עוקב ברשת חברתית זה ליד שיווקי? האמת היא שלא. קשה לגרום לאנשים האלה להפוך ללקוחות. ועדיין, ככל שנשיג יותר עוקבים אנחנו מלמדים את האלגוריתם מה סוג האנשים שמתעניינים בנו. זה אומר שקמפיינים שנריץ בעתיד יהיו אפקטיביים יתר.
כניסות דרך גוגל
אתר שעולה לרשת זה כמו עץ שנופל ביער. אף אחד לא יודע, אף אחד לא שומע, לאף אחד לא אכפת.
ובכל זאת, כשהאתר שלך בנוי היטב – גוגל יאנדקס אותו. ככל שנשים בו יותר מילים שמתארות את העסק שלנו בצורה יותר מיטבית – העסק יעלה ביותר חיפושים. וחיפושים זה זהב דיגיטלי! אם מישהו מחפש נעליים ומגיע לאתר שמוכר נעליים, האדם הזה הוא בפירוש לקוח פוטנציאלי. אם נצליח להציע לו דיל טוב בצורה מושכת – יש לנו הזדמנות למכור.
כמה זה יעלה?
שיווק דיגיטלי זה פונקציה של שני דברים: כסף וזמן.
אם לא נשקיע כסף בכלל – ההתקדמות לדיגיטל יכולה לקחת שנים, והיא תלויה בהמון-המון עבודה קשה של יצירת תכנים ומרדף אחרי עוקבים וכניסות.
כדי שלא נצטרך לחכות כל כך הרבה זמן (ולעבוד כל כך קשה) צריך לקחת בחשבון הוצאה של לפחות כמה אלפי שקלים בשנה הראשונה. ההשקעה הראשונית הזו תעזור לנו להתחיל להשיג עוקבים וכניסות לאתר, וזה עוד לפני שהתחלנו לדבר בכלל על מכירות.
מעבר לכך – צריך לקחת בחשבון תקציב פרסום של 5% עד 10% מההכנסות. זו הוצאה קבועה שתמיד תהיה! אז אם מכרתי מוצר במאה ש"ח, כנראה ששמתי 5 ש"ח (לפחות) כדי להשיג את המכירה הזו.
האם צריך לשכור מומחה?
התשובה כאן היא כן – אם יש לך כסף! ריטיינר קבוע עם מומחה לשיווק וקידום בדיגיטל עולה אלפי שקלים בחודש.
כדאי לזכור שיש יתרונות גם למסלול האיטי והסיזיפי של ללמוד איך לעבוד בדיגיטל בכוחות עצמך. זה מאפשר לך לבנות מסרים הרבה יותר מדויקים ונוכחות דיגיטלית הרבה יותר אותנטית. הנה עוד פוסט, שעוסק ספציפית בשאלה של 'עשה זאת בעצמך' בשיווק דיגיטלי.
וזהו.
זה כל מה שצריך לדעת כדי להתחיל לעבוד על השיווק הדיגיטלי! שפע איחולי הצלחה, ספרו לי בתגובות על… כל דבר!!