רשתות חברתיות זה קטע לא פשוט.
נכון, יש חיות רשת שנהנות מכל הקטע… אבל מה קורה אם את במקרה לא תותחית אינסטוש? כאן העניינים מתחילים להסתבך. בואי נדבר על זה.
אתגר ראשון – להשתלב
אחד הדברים שלוקח זמן לקלוט זה עד כמה הרשתות החברתיות הן… כאילו… חברתיות! כשנכנסים (למשל) לאינסטגרם בפעם הראשונה פשוט אי אפשר להבין מה עובר על כולם. למה הם רוקדים? למה הם עושים פרצופים? אפילו המלל שמוצמד לתמונות מוזר ולא ברור.
אז קודם כל, נושמים עמוק ונזכרים בכל הפעמים שבהם היית הילדה החדשה בקייטנה, בכיתה, בצופים, באוניברסיטה, במקום העבודה… להיות חדש זה קשה. לוקח זמן עד שמבינים מי נגד מי, קולטים את הדיבור והבדיחות של הקבוצה ומתחילים להשתלב. מצד שני – כל בת 12 מסתדרת, אז זה כנראה לא עד כדי כך מסובך.
מה שכן, כל הלמידה וההתרגלות הזו לוקחת זמן. כדי להתקדם ברשת מסוימת צריך לקחת בחשבון בערך שעה ביום של נוכחות (היא לא חייבת להיות רציפה). זה נשמע המון, אבל מהר מאד מגלים שהרשתות החברתיות שואבות אותך ברמה כזו שקשה להישאר שם רק שעה. מה שמוביל אותנו לאתגר השני…
אתגר שני – לבחור את הרשת הנכונה
מה הרשת הכי נכונה והכי משתלמת? אין תשובה אחידה שמתאימה לכל סוג עסק, מטרה ועולם תוכן. צריך לבחור עם מי מתחילים:
פייסבוק – בגדול פייסבוק זו הבחירה הדיפולטית להתחיל ממנה, כמעט לכל סוגי העסקים. כשמתחילים לעבוד מגלים שהפרופיל הפרטי שלך לא שווה הרבה ככלי לקידום. צריך דף עסקי, אבל חשוב להבין שקשה לקדם אותו בלי מימון. נשארנו עם קבוצות, שזו דרך נפלאה להקים קהילה מעורבת! אבל זה לא קל… אצל נאור נרקיס אפשר למצוא המון מידע מעולה על הקמת קהילות בפייסבוק.
אינסטגרם – הרשת הנכונה בשביל: מי שיש לו תכנים ויזואליים חזקים, מי שעוסק בעולמות העיצוב והלייף סטייל, מי שפונה לצעירים (גילאי 15-30). אבל האמת היא שיש כאן גם עניין של העדפה אישית: אם אינסטגרם מושך אותך כדאי להתחיל שם. זו רשת חברתית חזקה מספיק כדי להצליח, כמעט בכל תחום!
טוויטר – טוויטר הישראלי זה מקום לאנשי עיתונות ותוכן, לדמויות פוליטיות ולאנשים שנונים במיוחד. ההתרשמות שלי היא שמי שלא קשור לתחומים האלה יתקשה לקדם את עצמו ואת העסק שלו בטוויטר. יכול להיות שאני מפספסת כאן משהו – אשמח לקבל תיקון בהערות.
פינטרסט – פינטרסט זו הרשת שלך אם את פונה לנשים, ובמיוחד אם העסק שלך הוא מסוג העסקים שמתאימים לאטסי (או למרמלדה). כלומר: נישה קטנה, מוצרים גלובליים, עבודת יד, נראות חזקה. זה נשמע סופר ספציפי, אבל האמת היא שפינטרסט היא רשת סופר ספציפית, שמתאימה רק לעסק 'פינטרסטי' במיוחד (לפחות בישראל).
טיקטוק – אין טעם לחשוב בכלל על טיקטוק אם אין לך יכולת להפיק סרטונים קצרים ומגניבים בקצב רצחני, ואם את לא שועלת טרנדים.
לינקדאין – ה-רשת ליועצים עסקיים, אנשי כוח אדם ואנשים שמחפשים לבסס את עצמם כדמות ששווה להעסיק. לא כולם יודעים שלרשת הזו יש כלי תוכן טובים, ואפשרויות קידום מעולות למי שיודע לעבוד בה.
יו-טיוב – מתאים למי שמכין הדרכות, שיעורים, סדנאות ופונה לקהל רחב. נדרשת יכולת להפיק סרטונים ברמה גבוהה.
וואטסאפ – ניהול קהילה בוואטסאפ זה קטע מאתגר. מתאים לעסקים שדוחפים את השיווק חזק ולוחץ, עם תכנים דינמיים ומשתנים.
אתגר שלישי – העומס
אם כל רשת חברתית דורשת נוכחות של שעה ביום, וכל רשת חברתית דורשת תכנים שמותאמים ספציפית למה שנכון בעולם הסגור שלה… זה אומר שקשה מאד לעבוד בהרבה רשתות במקביל. וכשאני אומרת קשה מאד אני מנסה להגיד בנימוס – בלתי אפשרי! כדאי להתחיל עם אחת ולגדול בהדרגה.
כי… קחו לדוגמה את אינסטגרם. צריך להעלות סטוריז. ורילס. ופוסטים. צריך להיכנס למעורבות בקהילות אחרות. צריך להגיב לכל פניה ופניה וללתת יחס כמה שיותר אישי למקסימום חברי קהילה. צריך תכנים חדשים, מעניינים, איכותיים, רעננים! אני לא מחפשת לייאש כאן – זה לגמרי אפשרי והמון אנשים עושים את זה. אבל צריך למקד מאמצים ולהיות סבלניים כדי לא לטבוע בים של רגשי נחיתות וכישלון. מה שמוביל אותי לאתגר 4:
אתגר רביעי – ההשוואות
לרשתות החברתיות יש נטייה מצערת לשאוב אותנו בחזרה ישירות לגיל 14. למה לה יש אלפי עוקבים ולי בקושי מאה? למה הוא מקבל אלפי לייקים ואני בקושי חמישה?
טבעי לחשוב שאם יש לנו מטרה עסקית נהיה חסינים מפני ההשוואות המטופשות האלה ונתייחס לחשבון שלנו כמו לכל כלי עסקי. אנחנו לא נעלבים מאקסל, אז למה שנפתח רגשי נחיתות מול פייסבוק? אבל כמו שכבר אמרתי בסעיף הראשון – יש כאן אלמנט חברתי. אפילו האדם הכי רציונלי ובוגר עלול לגלות שמפלס הלייקים מוריד לו את הביטחון. זה הרגע להזכיר שהאנשים שנראים לכם תותחים לא בהכרח כאלה מוצלחים…ואם מישהו עושה לך להרגיש רע מותר (וכדאי) להסיר עוקב! יש היום מספיק יוצרי תוכן שמציעים ערך, אותנטיות ואמת.
זהו! הפוסט הזה אמור לעודד אותך לצאת לדרך, אבל אני כאן לשאלות, תגובות והערות!